Linlithgow PalaceВинаги съм се впечатлявал от замъците, строени в миналото. Те не само че са грандиозни постройки, но и са направени така, че да издържат на ударите на времето. Сред тях има много известни и добре познати на всички дворци, но днес ще си говорим за един, които едва ли сте чували – Линлитгоу. Той е част от шотландското културно и историческо наследство и се намира на двадесетина километра от Единбург.

 

През 12-ти век дворецът Линлитгоу бил кралско имение, през 14-ти станал крепост, а през 15-ти бил построен наново, след като бил опожарен заедно с града със същото име. Инициативата за възстановяването му била на крал Джеймс I, но този път бил издигнат грандиозен замък, който да служи като кралска резиденция на шотландските монарси. Дворецът е разположен между Единбургския и Стърлингския замък, което го прави удобно място за почивка за династията на Стюартите, когато пътували от едното до другото място. Кралиците харесвали палата, защото било тихо и уединено, а и заради чистия въздух.

 

Имайки предвид, че това е кралски дворец, няма да е подходящо за използваме думата “скромен” за нищо във или извън него. Много на брой стаи, коридори, стълбища и отворени пространства, между които лесно може да се загубиш. Каменните скулптури също са били впечатляващи. Имало е още кралски параклис, външна порта и красиво изваяни фонтани.

 

През 18-ти век дворецът Линлитгоу отново е бил опожарен и оттогава не е възстановяван. Днес руините му са се превърнали в туристическа атракция. Historic Scotland е държавната агенция, която го поддържа. Той все още е заобиколен от зелени поля, наблизо има малко езеро, известно с популацията на пернат дивеч.

 

Представете си да ходите по същата земя, където някога са стъпвали кралски особи, а гледката към замъка да е като пътуване назад във времето…

Google+ Comments

Общи Tags: