В живота на всеки от нас все някога е имало по един “отровен” човек. Наричам го така, защото той е все негативен, недоволен, вижда само в черно и пръска от тази отрова навсякъде. Аз лично си имам един такъв на работа, при когото на практика всяка дума е свързана с нещо отрицателно. Трудно се вирее с такъв индивид в стаята, той помрачава настроението на всички. Модерното име на този род хора е хейтъри. От тях не може да очакваш нищо позитивно и това съм го научил по трудния начин.

 

13715622295413aСъзнавам, че негатива у такива хора идва от някакви лично техни си проблеми, които по някакъв начин ги терзаят вътрешно. Поради тази причина те се фокусират върху лошото и виждат само в черни краски. Затова се опитвам да подходя с разбиране и да не взимам страна. Въпросният колега си е навлякъл гнева на всички останали и зад гърба му много се коментира. Нищо не сплотява един екип повече от омразата му към конкретен индивид – в това успях да се убедя лично. Аз заемам неутрална позиция и, както се казва, се правя на ударен.

 

Има и нещо друго, което забелязвам у конкретния човек, а това е, че той е конфликтна личност и изпитва нуждата да се налага. Такива хора трудно се вписват в колектив и като цяло забелязвам, че екипната ни работа не върви много добре. Останалите колеги отказват да работят с него.

 

Започвам да си мисля, че пропускът е в отдела за подбор на кадри. Все пак те са хората, през които преминават всички новодошли, и трябва да следят не само за нечии професионални умения, но и за лични качества. Не съм експерт в областта, а просто така тълкувам нещата от моя гледна точка. Може би един разговор ще помогне колегата да “влезе в релси”. Аз виждам, че нещо го мъчи от самото начало, но неговото поведение се отразява на настроението на останалите, а в една работна среда това е недопустимо.

Google+ Comments

Общи Tags: