Досега доста се пише по медиите и по новините за добри съвети за оцеляване през лятото. Знаете – топлинни удари, обезводняване, вируси. Но колкото от тази полезна информация е подходяща и за домашните любимци? В поредица от два текста ще ви споделя как да се грижите за кучетата и котетата през лятото.

Важно е да се запомни, че средата за домашния любимец трябва е адекватна на вашата, т.е. през деня не го оставяйте в задушния апартамент. Осигурете вентилация и студен въздух. Също вода и храна и ако забележите, че след хранене повръща, то значи има инфекция от горещините и веднага трябва да се свържете с ветеринар.

Интересен факт е, че и кучетата получават топлинни удари. Така че не ги извеждайте в горещите часове навън и не ги оставяйте на слънце. Плюс е, че горещият асфалт или камък от настилката може да изгори лапите им – внимавайте с тях! Не ги карайте да бягат или тичат прекалено, защото в жегите се изморяват много бързо. Ако кучето е с прекалено къса козина, то може да получи слънчеви изгаряния. Затова може да се снабдите и със слънцезащитен крем за кучета – има ги!

Когато сте на морето, не забравяйте да осигурите добра сянка на четириногия приятел. Винаги, когато го пускате във водата, го следете внимателно, за да не се удави. Често се случва, особено когато има подводни течения. След влизане в морската вода, се опитайте да почистите кожа от солта като го закарате на душовете. Ако остане по него, то може да доведе до раздразнения по кожата.

И завършвам с информацията, че жегата може да раздразни кучето. Така че постaрaйте се да не му се натрапвате или да го предизвиквате!

Google+ Comments

Общи Tags: