Селфи – тази дума връхлетя в речниците ни и вече десетилетие се е загнездила там. Тя всъщност няма намерение да изчезва. Даже според мен съвсем скоро ще замени и думата снимка, въпреки че смисълът им не е съвсем еднакъв. Но замисляли ли сте се какви са последиците от нея?

На първо място е опасността от местата, на които се правят селфитата и също от ангажирането на вниманието, което разсейва от реални опасности. По новините сме чували доста за подобни случай, които за съжаление дори имат фатален завършек.

Но наскоро попаднах и на проучван според което, селфитата са увеличили доста работата на пластичните хирурзи. Причините са две. Едната е, че често хората искат да изглеждат точно така, както се виждат в камерата под определен ъгъл и с ефект. Другата е, че чрез постоянното снимане откриват дефекти върху себе си, които не съществуват. Въпреки това искат да ги коригират.

Най-желаната корекция, както може да се досетите, е тази на носа. След това са устни, скули, вежди и т.н по веригата. Пластичната хирургия е в ежедневието ни от десетилетия, но сега сякаш със селфи ефектите, кара хората да се промяна по такъв начин, че да си приличат с другите. А един от най-големите примери у нас е този на Галена и Преслава.

Затова е важно навсякъде в мрежите да се коментира темата със селфи изкривяването и да се минимизира максимално. Важно е да сме красиви, но да променяме тотално същността си, за да се харесваме повече на камерата и на снимките, които ще качим в социалната мрежа – не! Не позволявайте на селфито да промени и съзнанието ви!

Google+ Comments

Интересни Tags: