Сигурно от заглавието се чудите защо в цялата работа е намесен един от най-богатите хора в света – Бил Гейтс. Причината е в негово изказване от едно интервю от преди няколко години. Случайно или не попаднах на него и оттогава не спирам да мисля по темата. Може би и защото вече сме към края на годината и е време за равносметка.

Всеки един от нас достига до момента, в който преизчислява дните си. Това може да не е сложен процес, а да е моментно замисляне. При някои е покрай рождените им дни. За други е в преломен момент. А за трети е около Нова година. Аз май съм от последните и затова ще ви споделя съжденията си.

Всичко започна от прочетените от мен думи на Бил Гейтс. Той споделя, че не е човек на новогодишните обещания и не си поставя дългосрочно големи цели. Неговият начин на случване на нещата е да намери правилните въпроси, чиито отговори ще му помогнат в работния и професионалния му живот. Защото всичко е свързано.

Толкова е елементарно това, което този гениален човек споделя. И в същото време толкова трудно. Аз се надявам да ми се получи определена цел, която съм решил, че е важна за развитието ми. Ала дали е така и дали ще ми помогне – разбирам, когато е късно. И докато вървя по нейния път, забравям да се възползвам от всички предоставени ми възможности.

Затова ми се иска да постъпвам като Гейтс – да не си давам новогодишни или каквито и да са обещания. Само искам да съм достатъчно буден, да съм тук и сега, за да взема максимума. Посоката я знам, а пътя – не искам да го предначертавам. По този начин ще бъда изненадан и ще изпитам неизпитвани за мен неща.

Google+ Comments

Интересни Tags: