Да си баща е привилегия и дар от Бога. Мисля, че повечето мъже, които имат честта, да се нарекат така, са озърнали силата, идваща с това да създадеш дете. Сигурен съм, че и всеки, приел отговорно новата роля в живота си, се стреми да бъде баща за пример. Тъй като и аз спадам в тази категория, реших да изведа моите съвети в този текст и да обменим заедно опит.

За да бъдете супер баща, най-важният ми съвет е да обръщате достатъчно внимание на детето. Повярвайте ми, него не го интересува дали сте със скъпи дрехи, дали имате важни служебни ангажименти, или ви се налага спешно да говорите по телефона. Единствено от значение са вниманието и любовта, които споделяте заедно.

Затова препоръчвам да извършвате малки ежедневни рутини заедно. Направете в ритуал миенето на зъби, обуването на обувки или играта с играчки. Винаги измисляйте истории и дори понякога да нямате време да извършвате всичко това, то ги припомняйте на детето. Неговото въображение ще продължи да работи и ще ви изненада следващия път, когато сте отново с него.

В днешния свят родителството е абсолютно еквивалентно и за двамата родители. Тъй като и жените, и мъжете работят, не може да се претендира, че единият трябва да обръща повече внимание на детето. Нужно е тук да намерите консенсус и вие като бащи да се чувствате достатъчно включени в процеса на отглеждане. Все пак всеки има капацитета да готви, сменя памперси и да работи.

Скъпи мъже, четящи блога ми, надявам се с този текст в блога да ви напомня коя е най-важната роля в живота ви. Стремете се да осигурите семейството си, но се опитвайте да им давате и време, и любов. Балансът е труден, но е възможен. Защото нищо повече, никакви специални сили, не са ви е необходимо, за да бъдете баща за пример.

Google+ Comments

Общи Tags: