Казали са хората, има крадци на дребно и крадци на едро.  Едните крадат като влизат с взлом в банки, домове и магазини, а другите – от офиси с мека мебел, тежкарски стол и бюро. Едните влизат в затвора, а на вторите студентите дори се възхищават 😀 Или поне докато не ги хванат.

 

На път е у нас да бъде разкрита една от най-крупните схеми за източване на депозити, случвала се някога. Може дори да сме прецедент за целия свят!

 

Говоря разбира се за една афера, с една хем Корпоративна, хем Търговска Банка, която бива управляван пряко или непряко от човек на име Цветан Василев. Така де, на всички ви е ясно за кого и какво говоря, сигурно вече сте чели журналистическите разследвания на Капитал по темата. Там става ясно, че от 2011г. насам, Василев и КТБ са отпуснали несъбираеми кредити на няколко дружества, които нямат имуществото да ги върнат и дори нямат наети по документи служители.

history-money

 

Не само това, но и банката е отпуснала няколко пъти повече кредити, отколкото реално има право. Максималната сума, която всяка банка има право да отпуска под формата на кредити, е 25% от капитала й, а КТБ е превишила тази граница в пъти. При това положение, нормално е ако си вложил някакви пари в тази банка, вече да се чувстваш като на горещ ламаринен покрив.

 

Не че в останалите банки парите ни са кой знае колко по-сигурни, но поне са чужда собственост и предполага се, носят по-голяма отговорност. Цветан Василев и КТБ обаче изглежда са се смятали за недостижими, щом са раздавали пари по кредити без нищо на среща, в такива огромни размери и са смятали, че няма да ги хванат. Шанс.

Google+ Comments

Общи Tags: