Има ли сред вас склонни да повярват в конспиративни теории? А имате ли си любима? Моята е за постоянната комуникация на правителствата с извънземните, които крият от нас. Още една е за фалшивото кацане на Луната. Хем не го разбирам и приемам, хем продължавам да чета по темата. Странно е устроен нашият мозък.

Ако и вие като мен обичате подобни истории или пък твърдо вярвате в тях, има определение за вас. То се обяснява с тъмната триада. Това е комбинацията от нарцисизъм, склонността да виждаме света в черни и бели краски и някакъв вид лека психопатия. Поне това бе обяснението на учените до съвсем скоро. Аз и тук имам своя конспиративна теория, но ще я запазя за себе си.

Други твърдения са, че поддържането на подобни мисли е свързано с ниските нива на образованост или интелект. Именно защото на мозъка не се дават правилни факти, които да го стимулират да мисли, се получава това изкривяване на съзнанието, което някои ще нарекат конспиративна теория.

Но се появи и ново проучване, според което всичко се дължи на личностното развитие и на прекомерната самоувереност. В най-общи линии обяснено се позовава, че колкото повече си мислим, че сме прави и знаем всичко, толкова повече се заблуждаваме и вярваме на неистини. Дори понякога това са високопоставени хора като политици, които разпространяват идеите си.

Донякъде съм склонен да повярвам на данните на това последно проучване, защото имам и пресен пример. Сигурен съм, че и вие разполагате с него. Това е приятелят, който знае всичко и винаги може да ви даде съвет. Ние обикновено се дразним от такива типажи хора и всяка казана от тях дума приемаме с недоверие. Но те си вярват и това е проблем.

След изчетеното, мислите ли, че притежавате някои от тези качества и че те са причината да вярвате в конспирации?

Google+ Comments

Интересни Tags: