Този дворец е известен със своята история, архитектура и красива градина. Намира се в град Балчик, разположен на брега на Черно море в Североизточна България. Построен през 1924 г. по поръчка на румънската кралица Мария и служи като лятна резиденция.

Архитектурата на двореца е силно вдъхновена от румънските и българските народни традиции, като се смесват елементи от различни стилове – от необароковата и неоренесансовата архитектура до ориенталски мотиви. Вътрешността на двореца е декорирана с изкусно ръчно изработени мебели, скулптури и стенни релефи.

Кралица Мария лично се е грижела за оформянето на градината, като внася разнообразни растителни видове от цял свят. Тя е разположена в тераси и предлага великолепни панорамни изгледи към морето. Тя е с изключително богата на флора, включваща рози, камелии, рододендрони, екзотични дървета и др.

Днес дворецът в Балчик се използва като музей и туристическа атракция. Посетителите имат възможност да разгледат интериора на двореца, както и да се насладят на красотата на градината. Това е едно от най-популярните места за посещение в региона и привлича туристи от цял свят.

Google+ Comments

Интересни Tags: