Средата на ноември… пак треперя от студ всяка сутрин, когато отивам на работа. Слагам си поне по две блузи с дълъг ръкав и дебело яке. Извадил съм вълнените чорапи и зимните обувки. Опитвам се да поддържам телесната си температура, така че да се чувствам добре в кожата си.

 

Pacific-Tint-Heating-Bill-CartoonЗа момента всичко е наред, но една мисъл ме притеснява. Как ще се отопляваме и тази зима? И вие се чудите същото, нали?

 

Парното става все по-скъпо с всяка година и оттам непосилно за много българи. Имам едни приятели, семейство, които затънаха в борчове през последните три години само заради сметките си за парно.

 

Токът, от друга страна, също не е изгодно решение. Духалките не отделят качествена топлина и стаята изстива бързо, а електрическите, маслени или каквито и да е радиатори гълтат не малко ток. Климатиците поддържат определена температура, но поради някаква причина не съм им фен.

 

Познавам хора, които си купиха печки на дърва. Вярно, че им е топло, когато печката гори, но цяла зима хвърлят торби със сажди, мъкнат чували с въглища и се чудят къде да съхраняват поредния кубик дърва. Да не говорим за непрестанна хамалогия около палене и гасене на печката.

 

Никак не е лесно да се отопляваме през зимата, а на никой от нас не му е приятно да зъзне у дома. Когато си навън, иде дойде, оцеляваш. Прибереш ли се вкъщи обаче ти се иска да се сгрееш и да ти е уютно. Чудя се кога ли ще достигнем един такъв епап в човешкото развитие, когато няма да считаме топлината през зимата за лукс и сметките за парно и ток около Коледа няма да ни плашат още преди да сме погледнали сумата в действителност.

Google+ Comments

Общи Tags: