Напоследък чувам все повече мои познати да казват, че се присъединяват в различни проекти чрез платформи за фрийланс. Някои от тях се сдобиват с толкова много работа, че се отказват от основната си и се посвещават на свободната практика. Тъй като аз съчетавам едновременно и двете работни среди, реших да споделя малко от личния си опит с фрийланса, неговите позитиви и негативи.

Иска ми се да започна с хубавите черти на това да работиш свободно. Липсата на график, който да фиксира откога докога да извършваш дадено задължение за ден, премахва ограничаващото ангажиращо присъствено чувство. Във фрийланса сам избираш по кое време да работиш – денем или нощем. Влияеш се от това кога си продуктивен и в кой ден можеш да прекараш повече часове в работа по проектите, за да отметнеш повече свършени задачки.

Негативното тук е фактът, че българското законодателство приема фрийланса като професия, но тъй като не може точно да фиксира работни часове, я отнася към графата „работа за определен период“. По-късно този факт оказва влияние върху сформирането на пенсията.

Следващ позитив е, че освен работното си време, сам можеш да избираш и естеството на работата си. Тоест да участваш в проекти, които да са ти интересни, а не просто да ги правиш насила, защото така трябва. Като отрицателна черта тук, бих добавил и задължителната отметка, че е необходимо много внимателно да избираш възложителите. Причината е, че има вероятност, ако не сме го проверили добре, да свършим работата, но да не получим възнаграждението си.

И не на последно място искам да добавя и опцията при фрийланс освен да избираш работните си часове, да определяш и ангажираността си по месеци. Така например аз работя изключително усилено през есенните и зимните месеци, а през лятото и пролетта отделям повече време за почивки и различни други занимания.

Също така отбелязвам, че фрийлан не ограничава контактът ти с хора, както много мои познати си мислят. Всъщност нямаш реална колегиална среда, а разполагаш с такава онлайн. Възможността всеки ден работното ти място да е с различна локация дава много по-голям шанс да се срещнеш с вълнуващи личности, които много да те обогатят.

Google+ Comments

Интересни Tags: