Тъй като компютърните продукти идват и си отиват твърде бързо, днес ще ви поговоря по какви критерии да изберете своя бъдещ компютър, без да се фокусирам върху конкретни продукти.
Какво трябва да знаете, преди да закупите компютър?
Ето няколко основни съвета, които може да ви помогнат.

 1. Определете вашите нужди
  Внимавайте да не прекалявате с параметрите. Ако смятате да използвате новия си компютър за работен, но гледате само машини с космически параметри, ще дадете много пари за неща, които няма да използвате. Пазарувайте според вашите нужди.
 2. Внимавайте за прекалено атрактивни оферти
  Не се вълнувайте твърде много от ниската цена. Често доставчикът е спестил от качеството на някои важни компоненти на компютъра, за да може да предложи толкова атрактивна цена. В резултат на може да се окажете с много бавно устройство.
 3. Тествайте монитора и клавиатурата
  Изпробвайте монитора, преди да го купите. В магазина често има демонстратор на разположение за клиентите. Възползвайте се от това! За да видите дали екранът е подходящ за вас, дали качеството на картината е на ниво и не претоварва очите, пуснете монитора и вижде как предава картината. Не забравяйте да преместите монитора нагоре и надолу, наляво и надясно, за да видите дали се вижда добре от различни ъгли.
  Същото важи и за клавиатурата. Не натискайте само няколко клавиш – симулирането на писане на имейл може да бъде добра идея за тестване на нивото на комфорт.
  Ако пазарувате за лаптоп, изпробвайте и тъчпада и високоговорителите, за да видите дали звучат както очаквате.
 4. Погледнете минималните системни изисквания за вашия компютър или лаптоп.
  Разберете минималните системни изисквания за софтуерите или компютърните игри, които смятате да инсталирате – това ще ви даде представа за типа компютър, от който ще се нуждаете. И не забравяйте, че ако вземете компютър, който покрива “минималните изисквания”, тогава играта ще работи на минимално качество.
 5. Проверете конекторите
  Тъй като повечето устройства се свързват с компютъра чрез USB, уверете се, че имате достатъчно от тях (поне 4 отзад и 2 отпред) и че те са достъпни; никога не е удобно да се налага да отидете зад компютъра, за да включите камерата си или да синхронизирате мобилния си телефон. Ако искате да се свържете с Wi-Fi мрежа, проверете дали има вградена Wi-Fi карта (ако няма, ще трябва да закупите отделна).
  Компютърни портове
  Може също да е полезно да знаете дали компютърът е способен да чете карти с памет и дали предлага необходимите портове за свързване на вашата видеокамера.
  В зависимост от вашите нужди може да се интересувате от eSATA (за някои външни твърди дискове), DVI, HDMI или DisplayPort (за свързване на телевизор) и FireWire и Thunderbolt (за специални нужди).
 6. Мощност: Определете вашите нужди
  Ако търсите мощно устройство, имайте предвид, че мощността на компютъра зависи 70% от процесора и паметта и 30% от твърдия диск (графичната карта също ще окаже влияние, ако играете игри).
 7. Не забравяйте да дефрагментирате
  Не забравяйте, че твърдият диск никога не трябва да се запълва до повече от 80% от капацитета му! В допълнение, драйвът трябва да бъде дефрагментиран редовно. Твърд диск, който е почти празен, но никога не дефрагментиран, ще ви създаде много проблеми (дори ако компютърът ви е нов!).
  Лаптоп или настолен компютър?
  Това е големият въпрос, който много хора задават!
  От известно време насам има все по-малко настолни компютри и все повече лаптопи.
  Жалко е обаче, защото настолните компютри са по-мощни. В крайна сметка е важно да запомните, че настолен компютър е свързан към електричество, докато лаптопът зависи от една батерия…
  Ако имате нужда от устройство, което да ви следва навсякъде, изборът е ясен. В други случаи със сигурност трябва да разгледате настолния компютър като мощна и икономична опция.

Google+ Comments

Общи Tags: