Всички сме чели детските приказки за зли и пакостливи същества, които правят бели на хората. Да, става дума за троловете. Лошото е, че от приказките тези чудовища се прехвърлиха в интернет, където сеят смут и раздори.

Разбира се, в онлайн пространството тролът е метафора за човек-провокатор, който има за цел да злепостави автора на дадена тема или да генерира негативна реакция у потребителите. Вярвам, че всеки от нас е попадал поне веднъж в мрежата на трол, било в някой форум или под публикация в определен сайт.

Четох, че от няколко години насам тролът се е превърнал в добре платена професия. Наемните „драскачи“ настройват обществената нагласа, като пишат определени статии и коментари. Колкото повече тролове изказват писмено мнението си по дадената тема, толкова повече хора, без да се замислят, започват да приемат твърденията за верни.

Троловете са особено активни по време на предизборните кампании. Така могат да подкрепят личността, която им плаща, и да се противопоставят на опонентите. Предварително си създават много на брой фалшиви профили, добавят приятели, качват и снимки, но почти никога на хора. Слагат някоя карикатура, животно или дори лого.

За мен, за да тролва един човек, той трябва да е изпаднал в такова положение, че да се съгласи на всякакви низости за пари или просто това да му доставя някакво удоволствие. Каквато и да е причината, моят съвет е да не давате „храна“ на трола. С други думи, когато попаднете на такъв човек, просто го игнорирайте. Нали той се храни с нашите емоции, реакции и отстояване на мнение.

Google+ Comments

Общи Tags: