Понякога имате ли чувството, че затъпявате? Сигурно сте забелязали как от време на време ви се губят думи, не си спомняте марката на сиренето, което купувате, въпреки че виждате опаковката му всеки ден. Забравяте за важни неща, което е трябвало да свършите, не помните информация, която се прочели преди десет минути и т.н.

 

Мисля, че с подобни проблеми се сблъскват все повече хора в днешно време. И според мен има обяснение за това.

 

Разковничето се корени в начина ни на живот. За да бъде здрав мозъка ни и да има добра памет, трябва да го захранваме добре – буквално и преносно. Важно е да консумираме здравословна храна и именно такава, която е полезна за отделяне на сивото ни вещество – орехи, мазна риба, банани, авокадо и т.н. Трябва да приемаме достатъчно вода, за да бъде мозъкът ни добре хидратиран и трябва да се движим, за да имаме жизнен тонус и енергия.

 

Но това не е всичко. Възможно е някой от ежедневните ни навици също да се отразяват зле на мозъчната ни дейност. Наскоро четох проучване, според което хората, които шофират повече от два часа на ден, са с по-нисък коефициент на интелигентност в сравнение с тези, които не шофират въобще или са по-малко време зад волана. Подобен е ефектът и с гледането на телевизия за повече от два часа дневно – ефектът й се превръща в дефект.

 

Затова моят съвет е следният: когато ви се прииска да си останете вкъщи и да мързелувате, не стойте само пред телевизора. Вземете компютъра си, поиграйте час-два на някоя игра, но не повече. Направете си блог като мен и вписвайте от време на време, ще видите, че е забавно и ви провокира да търсите интересна информация. С две вдигнати ръце приветствам идеята и да почетете от някоя книга – било то художествена или научна. Спортувайте, бягайте, карайте колело или кънки, радвайте се на живота. Не се оставайте на течението, защото, направите ли го веднъж, то ще ви повлече.

Google+ Comments

Общи Tags: