Някъде между темите за избори, правителства и политики, се прокрадна и още една – тази за откриването на Епископската базилика в Пловдив. Може би не ви се струва нещо кой знае какво. Но всъщност това здание датира от 4-и век и е най-голямата раннохристиянска църква, открита по нашите земи. Е, сега вече привлякох ли вниманието ви?

Интересно още за Базиликата е, че може би е един от първите храмове, построени в Римската империя. Тя е изключително внушителна не само с размерите си, но и с невероятните красоти, които крие в себе си. Мозайки, изобразяващи различни и много цветни птици, монети, колони и куп чудесии. Определено начинът им на изработване и построяване е мистерия.

В Епископската базилика се движиш по стъклен под, който ти позволява да се вървиш по стъпките на прадедите. Има добавени и допълнителни дигитални иновативни елементи, които карат птиците да оживяват от настилката – все пак именно тези животни са символа на храма. Изобщо има доста да се чете по темата, но аз само ви загатвам за артефактите, до които може да се докоснете.

След официалното откриване на историческото здание има доста голям интерес от пловдивчани и като цяло българи. За това пишат не само регионалните, но и националните медии. За мен е изключително радващо и се надявам все повече хора да минат през Пловдив и да видят на живо, с очите си тази Базилика. Струва си!

Това може да е новата туристическа забележителност, която да прослави страната ни навред. Но зависи и от нас – как я промотираме и дали самите ние проявяваме интерес към културната ценност, която имаме. Все повече известни личности се включват в инициативата и насърчават посещаемостта. Аз ви приканвам да направите и вие същото.

Google+ Comments

Интересни Tags: