Карането на колело е не само начин на придвижване, но и упражнение със слабо натоварване, което може да се прилага от хора на всяка възраст. Редовното велосипедиране носи редица ползи за физическото здраве на организма.

 

Физическата активност е една от предпоставките за поддържане на добро здраве. Карането на колело е чудесен начин за справяне със заседналия начин на живот, а и не замърсява околната среда. Има страни, където велосипедът е предпочитано средство за придвижване.

 

Карането на колело от и до работа ви спестява време и средства за ходене на фитнес. Въртейки педалите тренирате всички главни мускулни групи в тялото си. Като вид упражнение, карането на колело не изисква сериозна физическа подготовка, просто трябва да се научиш да пазиш баланс. Колоезденето също така подобрява физическата издържливост на организма. А що се отнася до интензивност, сами може да я определите в зависимост от това как се чувствате. Това, че велосипедирането е дейност на открито, е още един плюс за вас – докато карате, ще може да се наслаждавате на пейзажа около вас.

 

mountain-biking

Колоезденето може да се определи като аеробна дейност, при която тренирате сърцето си, кръвоносните съдове и белите дробове. При него дишате дълбоко, потите се и повишавате телесната си температура. Наред с това укрепвате сърдечносъдовата си система и костите, подобрявате мобилността на ставите и мускулната сила, контролирате теглото си и намалявате стреса.

 

Дано да сте се убедили в множеството ползи от карането на колело за здраве. У нас вече навлиза идеята за изграждане на велоалеи, така че да може да карате велосипеда си спокойно. В по-големите градове тя вече е реализирана, да се надяваме това да се случи и в по-малките.

Google+ Comments

Общи Tags: