Инверторните климатици имат всички характеристики и функционалности на един уред за отопление и охлаждане от висок клас, но като всички климатици и те се нуждаят от редовна поддръжка. В тази статия ще обсъдим защо е важна поддръжката и какво включва тя, в случай че планирате да извършите такава сами.

Защо е важна редовната поддръжка на инверторните климатици?

По-чист въздух

Съвременните климатици са много повече от охладителни и отоплителни системи. Те разполагат със специална филтрация, която премахва вредни частици от въздуха, правейки го по-чист и свеж. Производителите като че ли се надпреварват да създават по-ефективни филтри, в резултат на което днес вече има модули, способни да се справят с всякакви бактерии и вируси. Някои уреди се отличават от други и стоят по-горе в класацията. Например ако разгледате инверторни климатици klimatici.bg, ще намерите модели, които могат да убиват вируса на инфлуенца и премахват до 99,9% от бактериите във въздуха. Те потискат образуването на мухъл и гъбички, като същевременно предотвратяват появата на плесен. Освен това имат дезодориращ ефект. Тоест успешно елиминират неприятни миризми от храна, дим и животни. Колкото по-висок клас климатик си изберете, толкова по-голяма е вероятността той да притежава всички тези свойства.

Проблемът е, че колкото и невероятни да са новите филтри, тяхната ефективност намалява драстично, ако оставите мръсотията да се отлага по тях. Натрупването на прах затруднява до голяма степен работата на целия уред и намалява икономичността му. Поддръжката, включена в годишната профилактика, обхваща почистване не само на филтрите, но и на всеки компонент от климатика, за да може той да функционира ефективно.

По-ниски разходи за електроенергия

Инверторните климатици са изключително икономични, но за да могат да работят оптимално, те трябва да бъдат поддържани в добро състояние. Неправилната функция на някое от телата ще намали енергийната им ефективност, което ще даде отражение на сметките за ток.

модерен климатик монтиран до прозорец

По-дълъг експлоатационен живот

Годишната профилактика предоставя поддръжка, необходима за правилното функциониране на една система. Благодарение на нея се отстраняват проблемите в зародиш, което предотвратява по-сериозни аварии или преждевременно износване на частите. По този начин се удължава животът на уреда.

По-малко вредни емисии

Както знаете, климатиците имат нужда от хладилен агент. И въпреки че съвременните модели работят с по-нови поколения фреон, който не замърсява околната среда, е важно да се прави профилактика на външното тяло, за да се предотврати изтичането на фреон. Техниците знаят какво да търсят и как да се справят с различни аварии.

Какво включва поддръжката на инверторни климатици?

Филтри

Едно от най-важните неща за правилната поддръжка на климатика е проверката на въздушните филтри. Те трябва да се почистват редовно, а след определен период от време се налага тяхната подмяна. За да се избегне запушване, е важно те да се минават през топла вода и малко сапун веднъж седмично или два пъти в месеца. Добрата новина е, че филтрите са леснодостъпни. Това означава, че можете да ги почиствате по-често и да си гарантирате чист въздух. Разбира се, това не изключва годишната профилактика, тъй като при нея почистването е в дълбочина и засяга всеки един елемент на системата, не само филтрите.

Дренажна линия

Друг важен компонент, които изисква вниманието на специалистите, е дренажната линия. Тя също би могла да се запуши с времето. Поради тази причина работата на техниците е да проверят каналите за оттичане и да премахнат всякакви замърсявания от тях. Това ще отстрани излишната влага. Освен това ще гарантира, че системата функционира без затруднения.

Серпентини

Не по-малко работа има върху серпентините особено ако те са замърсени. Замърсяванията в тази област намаляват значително способността на системата да абсорбира топлина, поради което е възможно да се стигне до замръзване. По време на диагностика техниците ще огледат хубаво външните кондензаторни намотки и други части, за да се уверят, че не са покрити с листа, клечки и прах. При нужда ще почистят елементите. Това е задача, която не препоръчваме да опитате сами.

Google+ Comments

Интересни Tags: