Когато избираме нов климатик за дома или офиса, от голямо значение има неговата енергийна ефективност, но не по-малко важен е тихият режим на работа. Нивото на шума, генерирано от този уред, е сред факторите, които определят един климатик за първокачествен. Затова в следващата статия ще обсъдим кои климатици са най-тихи, как можем да разберем това и какво може да повлияе на звука.

Кои видове климатици са най-тихи?

Когато говорим за видове климатици, за най-тихи са считани сплит системите, следвани от централните климатици. Самите модули са проектирани да бъдат по-тихи, защото компонентите, които създават шум, остават навън на открито. Такива модели има в изобилие на нашия пазар. Да вземем за пример инверторни климатици Eclima – https://eclima.bg/invertorni-klimatici-ceni. Сред тях има системи, които генерират едва доловим за човешкото ухо шум от 20 dB или дори по-малко. Що се отнася до външното тяло, някои системи генерират с до 3 dB по-ниско от стандартното ниво – което означава под 45 dB, а в някои случаи дори 39 dB. За сравнение, при много други климатици външното тяло по време на работа генерира 69 – 72 dB.

Ако тези цифри не ви говорят нищо, ще уточним, че по отношение на вегетативната реакция на организма за най-комфортна височина на звука се смята тази от 25 – 30 децибела. Звуковият фон е част от живота ни и ние не можем да съществуваме без него. Различни звуци у дома създават различни нива на шум. Например при пълнене на ваната се освобождават от 36 до 58 dB, работата на хладилника генерира 45 dB, звукът от шепот варира между 25 и 40 dB, а движението на асансьора – между 34 и 42 dB. За сравнение, нива на шум, които надвишават 60 dB, се смятат за некомфортни и дразнещи. Дори и човек да привикне към тях, тялото никога не успява да се адаптира. Впоследствие това може да доведе до здравословни проблеми.

Как можем да разберем колко шум генерира един климатик?

Най-сигурният начин да разберете какви са нивата на шум на една климатична система е да прочетете характеристиките ѝ в ръководството за употреба. Също така можете да свалите данни от интернет, като посетите сайта на производителя или други източници. Ако не успявате да намерите нужната информация, попитайте служител на фирмата, от която смятате да закупите модула, и той ще ви ориентира.

климатик тяло на стъпала монтирано

Как се измерват нивата на шум при климатичните системи и какво може да повлияе на нивата на звука?

От часовете по физика знаем, че силата на звука се измерва в децибели (dB). Колкото по-голяма е тяхната стойност, толкова повече шум издава един уред. Към момента най-тихите климатични системи попадат в категорията на 25 – 40 dB. Обърнете внимание, че колкото по-голямо е устройството, толкова по-шумно може да бъде.

Ако тези варианти не ви устройват, помислете за уред, който е отделен с преграда от останалата част от пространството. По този начин компресорът – основният генератор на шума – остава скрит и не се чува толкова силно. Също така има модули, проектирани с шумоизолиращи вентилаторни перки. Те могат допълнително да намалят звука, който машината издава по време на работа.

Нещо повече, съществуват функции, с които потребителите могат допълнително да регулират звука, като например настройката за скоростта на вентилатора. Колкото по-малка е скоростта, толкова по-тихо ще работи системата. Освен това има специален режим „Сън“, чиято цел е да поддържа зададената температура, без да създава дискомфорт или да нарушава съня ви.

Ако имате възможност, ви предлагаме да звукоизолирате климатика с помощта на пяна. Съществуват и изолационни одеяла за външното тяло, които значително намаляват нивата на шума.

Не на последно място, искаме да уточним, че дори и една система да е изключително тиха, тя може и да не успее да покаже пълния си потенциал, ако монтажът не е извършен правилно. Затова не се наемайте сами с тази отговорност, а оставете професионалистите да си свършат работата. Същото се отнася и за местоположението на външното тяло. Препоръчително е то да бъде поставено далеч от зоните за почивка и релаксация, особено спалнята.

Google+ Comments

Интересни Tags: