Потребителските кредити са добър начин за финансиране на големи планове, за които не ви достигат парични средства. След като сте кандидатствали и сте били одобрени, остава само да изчакате парите да постъпят по сметката ви. С тяхна помощ ще може да реализирате плановете си.

Но не бива да забравяте, че потребителските кредити са финансов ангажимент, който трябва да обслужвате. Според експертите е необходимо ползващите потребителски кредити да имат предвид следните съвети:

Прегледайте бюджета си

Според експертите на tbi bank първото нещо, което трябва да направите преди да кандидатствате за потребителски кредит, е да разгледате много внимателно бюджета си и възможностите си за обслужване на кредита. Кредитните продукти на tbi bank са изключително конкурентни, но това не означава, че трябва да надценявате финансовите си възможности.

След като сте получили потребителски кредит трябва да продължите да следите своя бюджет от гледна точка на разходите си и как вноските по изплащане се вписват в месечните ви възможности. Ако изпитвате затруднения е най-добре да се консултирате с експерти на финансовата институция, от която сте ползвали кредит. Може да предоговорите параметрите на кредита, като вноска и срок на изплащане.

Ако сте обединили кредити, проверете дали старите задължения са заличени

Много често потребителски кредити се използват за обединяване на стари задължения. Ако това е и вашата цел, не бива да пропускате да проверите дали старите задължения са погасени. Може да се свържете с финансовата институция и да попитате изрично дали е стартирал процес по погасяване на задължението.

Съхранявайте всички документи по кредита

Заедно с паричните средства от кредита трябва да сте получили и редица важни документи. Това включва договор за кредита, погасителен план и др. Тези документи са от изключителна важност за легитимността на кредита и не бива да ги губите. Съхранявайте ги добре. Дори е добра идея да направите дигитални копия и да ги съхранявате на вашия компютър, в случай че се случи нещо на физическото копие.

две ръце в договор за потребителски кредит

Минете на кредитна диета

Експертите по финанси сочат 2 основни причини за свръхзадлъжняване. Първата е свързана с липсата на спестявания за спешни ситуации, а втората е взимане на кредити с голяма честота. За да избегнете дълговата спирала трябва да се придържате към едно просто правило: никога не взимайте повече от 1 кредит годишно. Това означава да спазвате стриктна кредитна диета. След като сте взели един кредит, не бива дори да помисляте за нов през следващата година. Това не важи само за нов потребителски кредит, но и за овърдрафт и кредитна карта. Макар и подобна мярка да звучи радикално, спазвайки я ще се предпазите от дългова спирала, при която ви се налага да вземете кредит за да се справите с по-старо задължение.

Обърнете внимание на месечните вноски

Не бива да допускате да се превърнете в некоректен платец на вашия потребителски кредит, защото това може да ви струва допълнителни такси и влошаване на кредитната история. Отбележете датата за плащане на месечна вноска в календара си. Друг начин да си гарантирате, че няма да забравите месечна вноска, е като настроите автоматичен трансфер с размера на вноската. Свържете се с институцията и вижте дали има опции за получаване на напомняне за дължими вноски. Възползвайте от опциите за проверяване на статуса на дължимите суми чрез апликация на кредитната институция.

Осигурете си буфер за спешни случаи

Възможно е да се изправите пред непредвидени ситуации и да трябва да покриете непланирани разходи. Точно в такива случаи е необходимо да разполагате с буфер за спешни случаи. Това са парични средства, които да използвате за покриване на задълженията без да се налага да прибягвате до нов кредит. Ако нямате такъв буфер, ще се окажете в много неприятна ситуация, от която трудно да излезете.

Всички тези съвети ще ви бъдат от полза непосредствено след взимане на потребителски кредит. Вземете ги под внимание и ще си спестите много рискове и главоболия.

Google+ Comments

Общи Tags: