Често казваме, че лятото е време за почивка. Но лятото е също така време за ремонт.

 

Повечето от нас, обикновените българи, живеем в обикновени апартаменти. Прибираме се у дома, на еди-кой-си етаж в апартамент номер еди-кой-си. За всички останали домът ни е просто цифра в поредната панелка, но не и за нас. За нас домът е уют, уединение, спокойствие и семейство. И за да бъде той възможно най-приятен за живеене, се нуждае от своята поддръжка. Както всяко друго нещо между другото.

 

Аз например всяко лято гледам да направя мини ремонт поне в една стая у дома. Най-често пребоядисам някое от помещенията, друг път ми се налага да сменя я мивка, я някоя вратичка, я контактите или разклонителите. Веднъж на десетина-петнайсет години подменяме холовата гарнитура, веднъж на двайсет ремонтираме цялата баня и т.н. Това са все неща, които можеш да свършиш сам, или за които е необходимо да наемеш майстор.

 

 

Когато обаче ти се наложи да правиш истински, генерален ремонт и да смъкнеш жилището си до тухла, тогава няма как да работиш като вълк единак. А ако наемеш майстори за цялата работа, цената ще ти излезе двойна. На тях ще платиш повече, отколкото за закупуване на материалите. Ето защо е хубаво в такива моменти да имаш приятели, на които да можеш да разчиташ.

 

Ще ви дам за пример един колега. Миналата година жена му забременя и тогава живееха на квартира. Той взе решение, че с оглед на предстоящите събития е добре най-накрая да свият гнездо. Изкърти апартамента на дядо си буквално до тухла с идеята гвездо да е именно там. Шест месеца с трима негови приятели пробиваха, измазваха, шпакловаха, боядисваха и сглобяваха. От колегата си знам, че пари на майстори е дал само за плочките в банята и коридора, за постовянето на дограмата, вратите и външната изолация. Всичко останало е направил със своите две ръце и помощта на приятелите си. Ако не били те, нямало да може да се нанеса с жена си в новия дом преди тя да роди. Двамата поживели сами точно седмица, преди семейството им да се увеличило с +1. Красива история, ако питате мен, и поучителна.

 

Дай боже всекиму да има истински приятели, на които да може да разчита в добро и зло.

Google+ Comments

Общи Tags: