Инсулиновата резистентност най-общо казано е преддиабетно състояние, което е сериозно и трябва да му се обърне съществено внимание. Като цяло един много голям процент от хората страдат от това заболяване без дори да го осъзнават. А последиците от него са диабет, атеросклероза и много други усложнения, които водят до бавно и мъчително унищожаване на тялото.

На практика организмът ни работи така, че когато приемаме определено количество въглехидрати панкреасът ни произвежда инсулин, благодарение на който тези въглехидрати се усвояват от кръвта. Когато обаче започнем да доставяме все повече и повече въглехидрати на организма си, тогава тялото ни започва да произвежда все повече и повече инсулин. А в един момент, когато пренатоварим организма си с прекалено големи количества въглехидрати, колкото и инсулин да произвежда панкреасът ни, тялото ни спира да реагира и това започва да се трупа като наднормено тегло.

Обикновено един от външните белези на хората, страдащи от инсулинова резистентност е именно наднорменото тегло и невъзможността то да бъде редуцирано, независимо колко калории горим във фитнеса и как намаляваме количеството на приетата храна.

Начина да се справите с това състояние е да ограничите сладкото, въглехидратите и мазнините. По този начин тялото ви ще се регенерира и отново ще започне да реагира на произведения инсулин. Но за да се случи това, трябва да бъдете особено постоянни и отговорни към здравето си. Всяко едно “прегрешение” ви връща обратно на стартовата позиция. След време, когато възстановите отново баланса на организма си, не означава, че трябва да започнете отново да се тъпчите с въглехидрати както сте го правили преди. Следването на правилен режим означава да бъдете здрави и жизнени.

Наричам го бичът на XXI век защото в днешно време децата, а и ние също, не се храним пълноценно, още по-малко правилно. Засипани сме с пържени, мазни и наситени с въглехидрати бързи храни, които е лесно да консумираме и които ни носят бърза наслада и чувство за ситост. А това е много опасно и трудно за изкореняване, тъй като е залегнало здраво в обществото ни и то не само нашето.

А вие правите ли си редовно профилактични изследвания? Или чакате да се случи нещо сериозно, за да отидете на лекар?

Google+ Comments

Общи Tags: