Децата пак тръгнаха на училище  и това ме накара да се замисля за някои неща.

 

Тази сутрин, докато отивах на работа, минах покрай едно училище, на чиито двор група деца явно имаха час по физическо възпитание. Около една трета от тях носеха униформи или част от униформа, а останалите бяха облечени със спортни екипи или дънки.

 

Спомних си, че през последните няколко години се въведоха униформи в много училища и че често се водят дискусии на тази тема. Създава ли униформата чувство за равенство между учениците? Може би, да. Колкото и да ни е тъжно, винаги е имало и винаги ще има деца, чиито родители им купуват по-скъпи дрехи и такива, чиито родители – не.

 

200408314-001Да са всички с еднакво облекло до известна степен неутрализира този ефект, но дрехите не са единственият сигнализатор. Чета в последно време, че забранявали и използването на телефони в училище. Децата трябвало да ги оставят на бюрото на учителя в началото на часа и се питам, не е ли смартфонът много по-голям индикатор за финансовото състояние на родителите ти, отколкото са дрехите, които носиш? И това че всеки вижда кой телефон точно е твоят, докато го оставяш, няма ли също своите последици? Честно казано нямам против униформите на децата стига да не се злоупотребява с цените им и да са хубаво ушити и удобни. Малко съм отрицателно настроен към носенето на телефони на училище обаче, въпреки да знам, че няма как в днешно време да лишиш едно дете от тази технология и възможностите, които предлага. Да не говорим, че е голямо улеснени и за родителите. А ако учителите са достатъчно креативни, защо да не стане улеснение и за тях… Както знаем, монетата винаги има две страни. На мен ми е трудно да преценя коя е правиланат.

Google+ Comments

Общи Tags: