Може би е малко късно да отправям подобен апел, но по-добре късно отколкото никога, нали?

 

Наистина ми се иска тази година хората да се замислят малко по-сериозно за ценностите, традициите и какво реално празнуваме на Коледа. Става дума да Рождението Христово, което е свещен ден за милиони хора по света. То е повод за искрена радост и щастие, а не причина да изкупим всичко по магазините само защото смятаме, че част от традициите ни са скъпите подаръци.

 

Коледа и без това вече е достатъчно комерсиализирана. Ежегодно харчим част от спестяванията си за украса, гирлянди, подаръци, храна и какво ли още не. Нужно ли е да го правим наистина, питам аз. Колко от похарчените от вас пари реално са били за нещо смислено, което знаете, че ще бъде holiday-keep-calmоползотворено. Смятате ли да подарите на някого комплект чаши сякаш той до сега не е имал в какво да си сипе чаша вода? Мислите ли да купите на някого сувенирче слонче или жабка? Защо? За да се чуди къде да ги сложи след това ли? А на жена си ще вземете ваза за Коледа, но през годината ще се сетите вероятно два пъти да й подарите цвете…

 

Коледа трябва да е всичко друго, но не и това. Ако толкова искате да дадете подарък, купете книга на любимия човек, направете му нещо ръчно. Направете дарение, заведете любимия на място, където не е бил/а до сега, научете децата на ценности, а не винаги да очакват материални облаги. Има начини да превърнете празниците в специално време от годината без то да е комерсиализирано. Коледа и Великден са двата празника, в които семейството се събира заедно и затова са специални. Те са част от традицията, но традицията във всяко семейство е такава, каквато сами я направим.

Google+ Comments

Общи Tags: