Изобщо не съм почитател на йогата. Ама хич! Има една колежка в работата, която обаче е много запалена и говори много на екипа ни за всякакви техники за релакс и много усилено се опитва да ни запали по йогата, чрез която медитираш, изчистваш съзнанието си, осъзнаваш себе си, помагаш на себе си, развиваш себе си, ободряваш себе си си, ставаш по-силен, здрав, духовен, отворен към света, толерантен, разбираш… много дълго изречение стана… Та йогата прави всичко това и много повече. Явно е универсално средство да се чувстваш добре и да живееш 100 години. 🙂

SONY DSC

 

Колежката е наистина хубава – слаба, стройна, с добра фигура, сини очи и руса коса. Казва, че благодарение на йогата успява да поддържа тялото си е станала доста по-грациозна от преди. Тя изглежда добре, определено всеки вид дейност ни кара да изгледаме добре, но за грация не знам. Йогата е обвързана с упражнения за разтягане, което е чудесно. Вярно е, че благодарение на тях мускулите се издължават и стават по-грацилни. Но грацилността не бива да се бърка с грацията. Аз съм мъж, не разбирам много, но ако мислите, че когато практикувате йога сте грациозни, сравнете се с една танцьорка, която не спира да се движи и да тренира всеки ден в ритъма на музиката. Тя може само с походката си да изкуши. Това е грациозност. Балерините също са грациозни – те са като лебеди и се движат сякаш във въздуха, всеки техен жест изглежда като ласка. Те са нежни и изящни.

Healthy young guy doing push up exercise

 

Лично аз смятам, че силовите тренировки – тичане, въртене на колело, вдигане на тежести, извайват фигурата по-добре. Те работят върху мускулатурата с видим ефект, но никой не е казал и че трябва да приличате на буца, нали така. Те дават на сърцето здраве, освен това се изпотяваме и изхвърляме вредните токсини. Чрез фитнеса и друг тип силови упражнения се изкарва напрежението.

 

Йогата е повече като че ли техника за релакс. Винаги съм смятал, че тя е за хора, които искат да се чувстват в тонус, без да се занимават с тежки и повтарящи се физически упражнения. Това е чудесно и мисля, че всякакъв вид грижа за тялото е похвална. Фитнесът, спинингът, пилатес, тайбо, танците са по-динамични и водят до добри видими резултати,  но и карат тялото да се движи по-активно, да издържа на напрежение, да е по-силно.

 

Всеки сам избира с какво да се занимава и не трябва едното да е бъде налагано на човек, който иска да се занимава с другото, нали така? 🙂

Google+ Comments

Общи Tags: