Знаете ли, че има групово прехвърляне на вина?

Може би, ако се замислите, ще се сетите за примери от личния си живот. Аз обаче ще ви дам един пример от предаване, което гледах тези дни по телевизията. Ставаше дума за това как образно казано да бъдем герои, как да подобрим рефлексите си и да реагираме по-адекватно в кризисни ситуации.

Проведоха следния експеримент…

cofe-houseВ малко кафене от онзи уютен тип, в които има свободен wi-fi, приятна музика и релаксираща атмосфера. Там можете да провеждате бизнес срещи на четири очи, да направите интервю, да си донесете лаптопа и да работите спокойно или да седнете с приятел/и да си говорите. Всичко е перфектно, докато (наушким) един човек не се спъва и не пада на земята. Въпросът е на кого колко време ще му трябва, за да се сети да помогне?

Според експеримента, който гледах, на човекът, който беше сам, му бяха необходими около 5-6 секунди. На група от 4 души има бяха нужни 10 сек., а на една още по-голяма компания повече от 20 секунди, като през цялото време пострадалия седеше на земята и се държеше за глезена си.

Тази разлика във времето за реакция се получава именно заради колективното прехвърляне на вината. Всеки си мисли, че човекът до него е “длъжен” да направи нещо и затова времето се увеличава многократно. От друга страна, когато човек е сам, няма на кого да прехвърли подобно “задължение” и следователно реагира по-бързо.

Има логика, нали? И ако се замислим реално, сигурен съм, ч всеки може да се сети за подобни примери от своя живот.

Google+ Comments

Общи Tags: