Много от вас са чували, а някои сигурен съм даже вече и използват алтернативни източници за производство на ток като например с усвояване на слънчевата светлина. Слънчеви батерии, фотоволтации и какво ли не – светът се развива и това е супер. Но освен от естествената светлина, мислите ли, че има и други алтернативни начини за получаване на електричество? Отговорът естествено е ДА.

Едно от последните нововъведения, което в момента е все още в тестови период, но много близо до стартирането му, е от град в Северна Япония. Откритието там е за получаване на енергия чрез преработване на сняг. Това е добра възможност за хората, живеещи на крайно северни точки или пък в крайни южни на другото полукълбо, че дори и за обекти на висока надморска височина. Как се случва магията – ето какво се опитах да разбера.

Експериментът включва усвояване на снега от улицата, който е изринат от плуговете. Той ще бъде събиран и позициониран в голям съд, като басейн например. Самото електричество ще се получава като се генерира разликата в температурите на въздуха и на снега. Тя ще се постигне чрез поставяне на тръби за топлопредаване в снега, а въздухът навън ще се нагрява от слънцето. Така ще се получи конвенционален ток, който задвижва турбини и произвежда ток.

Ако физиката и инженерната мисъл не са ви силни страни, ще е трудно да си го представите. Но аз се надявам този тест в Япония да е успешен и съвсем скоро в родопските и балканските села хората да създават електричество през зимата чрез сняг. По този начин няма да са зависими от електрподаването и авариите ще се намалят.

А вие мислите ли, че подобен пример от другия край на света може да се приложи и в България? Споделете своите виждания за бъдещето на тока. Сигурно има и други начини за произвеждането му, нали?!

Google+ Comments

Интересни Tags: