Искам първия ми пост за тази година да е положително насочен или поне да повдигна темата за дейност, която по мое мнение е полезна. Вярвам, че както ти тръгне Новата година, така и ще продължи занапред, затова възнамерявам да се отдам на размисли в едно обществено полезна дейност, а именно доброволчеството.

 

Не бих казал, че да си доброволец е нещо много разпространено у нас, което до известна степен разбирам. Нормално е хората да искат да печелят при инвестирането на време и усилия от своя страна, вместо да полагат безвъзмезден труд. И на мен не би ми харесало да бъда използван, но съвсем различно е, когато доброволно предоставям услугите си. Не сте ли съгласни, че е така? Честно казано има организации, на които откровено симпатизирам и бих се включил в тяхната дейност, за да им помагам поне от време на време с каквото мога. Друг е въпросът, че аз самият също съм много ангажиран и не винаги бих могъл да съм на разположение за подобно нещо. Но когато съм свободен, защо не?

volunteer

Освен това мисля, че за младите хора доброволческата работа е шанс да научат нещо ново, да се сблъскат с живота от близо и да натрупат малко житейски опит. Знам например, че по време на провеждането на различни културни инициативи, често се търсят доброволци. Така е например с провеждането на “Нощта на музеите и галериите” в Пловдив, а вероятно и с провеждането на събитието и в други градове. За всеки млад човек би трябвало да е удоволствие  да попадне в подобна по-креативна среда, да се запознава с нов хора и да има пряк поглед върху събитията и тяхното провеждане. Трупа опит буквално “от кухнята”, което е ценно и дава предимство за момента, когато се сблъскваме с реалния живот.

 

Мисля, че да си доброволец в поне една или две инициативи през живота си е етап, през който всеки млад човек е хубаво да премине. Докато сме все още ученици или студенти разполагаме с повече свободно време и мотивация. Имаме излишна енергия, която инвестирана по подходящ начин, би могла да ни се възвърне след време. Нека не забравяме и връзките, които може да завържем в подобна атмосфера и как те биха могли да ни бъдат неочаквано полезни един ден.

Google+ Comments

Общи Tags: