В днешната тема ще ви разкажа за историята на рали Дакар и едно от най-запомнящите се български участия в него – това на Орлин Алексиев.

Рали Дакар е многодневно офроуд състезание, което се провежда за първи път през 1979-а година. Надпреварата е създадена по идея на Тиери Сабен, който е и неин основен организатор до злополучната си гибел през 1986-а година. След това организацията на ралито преминава в ръцете на баща му Жилбер Сабен и Патрик Вердой.

Идеята за създаването на подобен тип състезание хрумва на Тиери Сабен след като при участието си в рали Абиджан-Ница през 1977-а година, се губи с мотора си в либийската пустиня. Тогава му хрумва идеята, че подобен тип състезание би било особено интересно както за публиката, така и за самите участници в него. А идеята му е, че в надпреварата могат да взимат участие както професионалисти, така и аматьори автомобилисти.

На самия старт на първото състезание застават 182-а ентусиасти, които се впускат в 10 000 километра надпревара в териториите на Франция, Алжир, Нигер, Мали, Горна Волта и Сенегал, преминаващи през пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

Участието на общинския съветник Орлин Алексиев през 2013-а година е белязано от много радост и положителни емоции от страна на всички привърженици на този вид спорт в България. За първи път български представител с автомобил финишира успешно надпреварата и регистрира най-доброто класиране за страната ни до този момент – 17-то място в класа и 61-во място в генералното класиране.

И ако си мислите, че е станало някакво объркване – не е. Правилно сте прочели – Орлин Алексиев е общински съветник от Столичния общински съвет и то за трети пореден мандат. За първи път е избран през 2007-а година от ПП ГЕРБ и до ден днешен усилено работи за подобряването на живота, инфраструктурата и сигурността в град София и Столична община. Той е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ), който се занимава с разпределянето на средствата, постъпили от приватизация на общинско имущество.

Така Орлин Алексиев, съчетавайки служебните си отговорности, носи и една от най-големите радости за България през 2013-а година, тъй като до ден днешен постижението му не е подобрено.

Той самият се опитва да го направи още на следващата година, когато отново застава на старта на престижното офроуд състезание. Но за съжаление проблеми с качеството на горивото не му позволяват да завърши надпреварата.

Google+ Comments

Общи Tags: