Пълноценният сън ни кара да се чувстваме отпочинали, а неспокойният – още по-уморени. Има някои неща, които трябва и не трябва да правим, за да се насладим максимално на съня си. Днес ще засегна някои от тях. Дано да бъда полезен на онези, които все не могат да се наспят като хората. И аз съм бил в такава ситуация и знам какво е.

 

Healthy-Sleep

Прекаленото спане не е на хубаво. След тежка работна седмица на всеки му се иска да си отспи като за 5-те предходни дни. Свръхдозата сън събота и неделя може да има обратния ефект на това да се чувствате бодри и отпочинали. Когато спим прекалено много, попадане в едно особено състояние, наречено “инерция на съня” – спящото ви тяло иска да си спи още. Ето защо тогава изпитваме онова неприятно чувство на умора дори когато сме се събудили. Повторното заспиване след като сте се събудили, най-често случващо се през уикенда, ви кара да се чувствате още по-отпаднали.

 

Следващата точка, с която повечето работещи може би няма да се съгласят, е да ставате всеки ден горе-долу по едно и също време, дори през почивните дни. Тогава сънят ви ще е в здравословно количество, ако може така да го наречем. За постигането на здрав сън времето, в което ставаме, е дори по-важно от времето, в което си лягаме, защото със събуждането стартирате биологичния си часовник.

 

Не носете работата си в леглото. Изкуственото осветление преди да си легнете има тенденцията да отлага естествения цикъл на съня, а светлината от монитор е още по-голям негов неприятел. Препоръчва се преди лягане да се изключим от всички технологии – телевизори, телефони, лаптопи, таблети – и да се отдадем на спокойствие и тишина.

 

Знаем, че за да бъде сънят здравословен, той трябва да е по 8 часа на нощ. Ако се опитвате да изкарате с по-малко и то регулярно, ще ви се натрупа умора, която само здравословният сън може да неутрализира. Разбира се, че понякога часовете в денонощието не достигат особено ако трябва да се гонят срокове, но не превръщайте това в тенденция. Нали не искате да се чувствате постоянно уморени?

 

На много от нас ни се е случвало да лежим в леглото будни, в очакване сънят да ни посети, мислейки си, че трябва да заспим веднага, иначе на сутринта ще се чувстваме зле. Когато времето, прекарано в леглото в очакване на съня, е сравнително по-дълго от времето, в което всъщност спите, се препоръчва да си лягате по-късно или когато ви се приспи.

Google+ Comments

Общи Tags: