Bordje_vierkant“Изяснете ситуацията” е съвет, който искам да запомните добре. Аз често си го повтарям и този навик ми е от голяма полза. Не само у дома, където може да възникне неприятен скандал, защото някой нещо не е разбрал, но и на работното място. Често се случва вие да си мислите едно, а шефа или колегите ви друго. Преди да се окаже, че ходите по нагорещена жарава, опитайте се да уточните предварително ситуацията, в която сте попаднали. Подобно развитие винаги е по-желателно, отколкото да се затормозявате и да се окаже след това, че нещо е останало криворазбрано.

 

Помислете, обмислете, задайте един-два въпроса, ако се сетите още нещо – питайте отново. По-лошо е да оставите незададен въпрос да виси във въздуха, както се казва, и след това да разберете грешката си, когато е вече прекалено късно.

 

Ако изяснявате подробностите предварително, винаги ще сте една крачка напред и ще си спестите неприятни ситуации, в които можете да излезете виновен и да ви четат конско.

 

Не е толкова трудно между другото. Изисква се само малко допълнително планиране и обмисляне, разсъждение и анализ. Копирайте например онзи файл, който са ви пратили, преди да започнете да нанасяте корекции. Така винаги ще имате варианти “преди” и “след”. А защо не се обадите по телефона или не напишете един бърз мейл, за да потвърдите онази фактура или онова платежно нареждане? Много ситуации има, в които е по-добре да се презастраховате. Повярвайте ми, можете да си спестите много главоболия.

Google+ Comments

Общи Tags: