Някои смятат, че или имаш самочувствие, или нямаш, но това не е съвсем вярно. То може да се изгради, но начините за това са различни за всеки, тъй като все за хората самочувствието идва от различно място. При някои е вродено, при други се развива впоследствие, а трети така и не го придобиват.

 

Прилагам един пример: Ако мускулестото тяло ще ти донесе самочувствие, то тогава ходи на фитнес редовно. Тренировките ще ти дадат чувството, че си постигнал нещо. След време ще забележиш, че изглеждаш по-добре, постепенно ще започнеш да придобиваш увереност и няма да гледаш негативно на себе си и да се порицаваш безмълвно.  А това, че не се отказваш от тази си цел и упорито я преследваш, може да се приложи и към други неща, които искаш да постигнеш за в бъдеще. Така доказваш на себе си, че с постоянство може да стигнеш далеч.

 

10-self_confidenceУверените в себе си хора не се плашат от рискове, защото знаят, че всяка значима промяна се случва извън зоната на комфорт. Знаят и че провалът е част от играта, наречена “живот”. Ако искате сигурност, стойте си вкъщи. Ако искате пълноценен живот, покажете се на големия свят и поемайте рискове. Ако чувствате, че може да направите нещо повече за себе си, направете го.

 

Накрая излиза, че в зависимост от нещото, което ще ти донесе самочувствие, трябва да се стремиш точно към усъвършенстването на това нещо. Щом без него нямаш нужната увереност, а с него ще я имаш, то тогава го преследвай докрай. Така ще се чувстваш по-добре в кожата си, удовлетворен и в крайна сметка малко по-щастлив.

Google+ Comments

Общи Tags: