visionМодерните професии зад компютър превръщат мъжа в съвременен Квазимодо. Ако прекарвате целия си ден наведен така, с времето тялото ви ще започне да свиква с извитата форма на гръбнака ви и може постепенно да развиете гърбица. Тя не само, че не е приятна за гледане, но и може да намали гъвкавостта на горната част от тялото ви. Има няколко лесни начина, благодарение на които може да неутрализирате този проблем.

 

Едно от упражненията, които можете да правите, е свързано с обикновена топка за тенис. Поставяте я между гърдите си и стената и притискате с тежестта на тялото. Местете топката надолу-нагоре, наляво и надясно с тяло, докато не откриете слабо място, т.е. където ви боли при притискане на топката. Останете така за 10-20 секунди. Притискането облекчава фасцията и освобождава напрежението в мускулите.

 

Разтягането на лост е също популярен метод за изправяне на гръбнака, в него няма нищо специфично. Добре е лостът да бъде достатъчно висок, така че краката ви да останат във въздуха и цялото ви тяло да стои изправено.

 

Една дълга точилка би ви послужила за следващото упражнение, което е предназначено за раменните стави. То отпуска раменете, които са се вдървили от наведената напред позиция на тялото, докато работите на компютър, и са хлътнали напред. Тук трябва да хванете точилката отпред, като ръцете са отпуснати до край, след което я премятате през глава и бавно я движите надолу към областта на седалището.

 

Следва разтягането във формата на буквата Y. За целта трябва да легнете на пода по корем и да разперите ръце, с дланите надолу, все едно тялото ви изписва Y. Повдигнете торса, като докато го вдигате, завъртате ръцете си така, че дланите да са една към други, а самите ръце успоредни на врата. Това упражнение е полезно за раменете и за гръбначния стълб.

Google+ Comments

Общи Tags: