Стара Загора е хубав град. Има дълга главна улица, приятни паркове, а от последните няколко години и много голям мол с редица хубави магазини. Смея да твърдя, че градът се развива в положителна насока, макар все още да има какво да се подобри. Но пък къде ли няма, нали така?

 

Днес искам да ви похваля Историческия музея там. Не си спомням кога го ремонтираха точно, но в момента е на много добро ниво. Експонатите са изложени на три етажа и датират от преди няколко хилядолетия до днешната съвременност, колекцията е много богата и си струва да се види. Подредена е хронологично и тематично, като има и макети на различни неща.

 

ft3f59n8b0_00024Вероятно знаете, че старото римско име на града е било Августа Траяна и следователно са налични не малко ценности, останали от тази епоха. Но знаете ли, че сградата на самия музей е построена върху оригинална римска улица? При това достъпът е свободен, можете да минете по нея така, както са вървели някога древните римляни. Логично, тази улица се намира на най-ниското ниво на музея и около нея са наредени статуи от същата епоха. Последният път бях там с един приятел от Пловдив, който ми беше дошъл на гости и той се възползва от уникална атракция. Не знам дали още я предлагат, но тогава приятелят ми се снима напълно безплатно в римска тога, сандали и свитък в ръка насред улицата на някогашната Августа Траяна, в компанията на всички тези статуи от римския период. Сложи си снимката дори като профилна във фейсбук. Приличаше на същински дървен философ… какъвто си е в действителност. Кой да предположи, че музеите могат да бъдат толкова забавни  и интересни едновременно?

Google+ Comments

Общи Tags: