hocЕдин сериал наскоро ни зарадва много с успеха си – “Под прикритие”, който макар и с една зле подбрана по мое мнение главна роля на Мартин, беше оценен високо не само на родна почва, но и продаден в много други държави. Друг сериал, отново продукция, платена от БНТ, но спечелена и изпълнена от къщата на Найо Тицин – спотлайт. Много мои приятели казаха, че сериалът бил трагичен. Аз успях да го гледам, дори ми допадна донякъде, въпреки че е много далеч и от моите стандарти. Впечатляващ герой беше например този на Христо Шопов, в началото силно ми допадна и Атанас Атанасов, който беше много отличителен като игра, но все пак към края и неговите маниери и държание започнаха да писват. В диалозите имаше попадения, но прекалено малко. Сериалът не беше изпипан, а струваше не малко като цена.

4vlВсе пак го изгледах и не бях убийствено критичен, както голямата част от журналистите, някои от които директно зададоха въпроса на Найо Тицин – как похарчихте точно парите за този сериал, защото на всички ни се струва, че с това качество би трябвало да е много по-евтин от около 180 000лв. на епизод. Появиха се и съмненията, че конкурсът, с който продуцентската къща на Тицин е била избрана, също е бил режисиран(за да си разделят едни хора едни пари за една работа), но това е съвсем друга тема.

И така, докато онзи ден не гледах първа серия от американския сериал “House of Cards”(Кула от карти), който ме накара тотално да се разочаровам от плагиатството (правя разлика между “вдъхновение” и “плагиатство”, повярвайте), което е направено от американския, в българския сериал, обвито като бонбонче в нашенска соц. хартия и ДС мистерии, и пуснато на българина да гледа. Пред House of Cards, Четвърта власт изглежда не само постна манджа, което би било простимо ако само бюджетът на Кула от Карти е двадесетина пъти по-голям на епизод, но и напълно безидеен, неоригинален, с липса на всякаква изобретателност и творческа слабост във всяко отношение.

Затова пък Кевин Спейси е неотразим! Неговият аналог в българската чалга “Четвърта власт” Христо Шопов също играе добре, но Кевин Спейси и съпругата му ще ви сразят още в самото начало! И за да не става тази статия само една негативна критика, то препоръчвам ви – гледайте House of Cards, ако са ви интересни историите с политически игри и манипулации, ще ви грабне и няма да ви остави, докато не приключите и с последния епизод!

 

Google+ Comments

Общи Tags: