Да заобиколите себе си с красота и красиви неща е почти нужда, която се среща у всеки човек, който има желание да зарадва сетивата чрез неща, които носят естетическо, визуално и емоционално удоволствие.

Какво се определя като добро и грозно нещо? Концепцията за красиво и грозно е субективна, често граничи с боклук и кич, но със сигурност увеличава желанието да се обградиш с това, което радва сетивата.

Колекционерите на предмети, изобразяващи черепи, не се различават от тези, които се обграждат с картини от натюрморт от седемнадесети век – просто имат драстично противоположни вкусове.

За какво въобще ни е изкуството? Само за да отбележи времето, да се противопоставя на несправедливостите, за да предизвика провокация или ужас, или служи и за нещо друго?

1) Изкуството ни прави оптимистични.

Пред творбата на Клод Моне „Японски мост“ се усеща радост и спокойствие. В момента, в който наблюдаваш картината, изпитвате удоволствие, дори да не си забравил напълно проблемите на света (и личните). Вие не се избавяте от тревогите, но ако не друго, то поне се научавате да ги понасяте по-добре. Красотата предизвиква радост и спасява от отчаяние.

2) Изкуството ни прави по-малко сами.

Вътрешната меланхолия, много често скрита под социална маска, често отново се очертава във визията на произведения на изкуството. Рано или късно болката се усеща от всички и се превръща в естествено и общо състояние. Човек трябва да се научи да живее с него и да го осъзнава, успявайки да сключи мир с „тъмната страна“ на себе си, като успява да живее по-ясно и безопасно.

3) Изкуството ни дава баланс.

Истина ли е, че сме привлечени от онова, което олицетворява нашата противоположност? Кои всъщност сме ние? Хора, които са твърде инстинктивни или рационални, неспокойни или спокойни, изпълнени с мир или в постоянна война? Произведението на изкуството балансира тези противоположности.

4) Изкуството ни помага да оценим малките неща.

Има неща, които често се приемат за даденост и че не заслужават внимание, но изкуството поставя акцент върху тези омаловажени теми, като ги показва в подробност и често от друг ъгъл.

Джон Констебъл показва красотата на небе, покрито с облаци, Кристо покрива с всевъзможни материи известни паметници и по този начин разкрива нов поглед над тези реалности, импресионистът рисува по необикновен начин момента, уловен директно от природата.

5) Изкуството е пропаганда за наистина важните неща.

Пропагандата е предназначена като истинска дейност за разпространение на идеи и информация, за да се подобри животът, заобикаляйки се с красиви неща.

И така, да заобиколите себе си с красота, за да внесете и в своя живот това удовлетворение, търсейки сред музеи, галерии, художници нещата, които се доближават най-близо до описаните точки, давайки мотивация защо „човек живее от изкуство“, няма да промени целия си живот, но със сигурност направете поне един ден по-добър.

Да обичаш изкуството означава да обичаш себе си, независимо от емоционалната композиция, която ни отличава: независимо дали си балансиран или бурен, спокоен или войнствен. Нещата, които доставят удоволствие са там, пред нас, пред очите ни, просто трябва да им се насладим.

Google+ Comments

Общи Tags: